خبرگزاری شبستان

پنج شنبه ۲۷ دی ۱۳۹۷

الخميس ١٠ جمادى الأولى ١٤٤٠

Thursday, January 17, 2019

اللَّهُم کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن، صَلَواتُکَ علَیه و علی آبائِه، فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَه، وَلِیّاً وَ حَافِظاً و قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْنا، حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعا وَ تُمَتعَهُ فیها طَویلا" - خدایا، ولىّ‏ ات، حضرت حجّت بن الحسن، که درود تو بر او و بر پدرانش باد؛ در این لحظه و در تمام لحظات سرپرست و نگاهدار و راهبر و یارى گر و راهنما و دیدبان باش، تا او را به صورتى که خوشایند اوست، ساکن زمین گردانیده و مدّت زمان طولانى در آن بهره مند سازی

سرویس : مرکزی - زمان :   ۱۳۹۷/۹/۲۹ - ۲۰:۱۳ شناسه خبر : ۷۴۹۶۲۵
شب چله در سه شب متوالی
گشودن سفره ای از مهر در طولانی ترین شب سال
شب یلدا شبی برای دورهمی، صمیمیت، عشق و محبت و گشودن سفره ای از مهر و دوستی در کنار عزیزان است.

خبرگزاری شبستان/ اراک: شب یلدا یا شب چله اولین شب زمستان و طولانی ترین شب سال است که در این شب افراد هر خانواده و فامیل با جمع شدن در کنار هم به جشن و شادی می پردازند و آغاز فصلی پر برکت را جشن می گیرند.

 

مردم استان مرکزی نیز همچون مردم دیگر نقاط کشور این شب را جشن می گیرند با این تفاوت که این آیین از دیرباز در استان مرکزی در طول سه شب متوالی برگزار می شد.

 

شب های با نام های چله‌بزرگه، چله وسطی و چله‌كوچیكه نامگذاری شده که مردم استان با حضور در منزل پدر بزرگ ها و مادربزرگ ها و خویشان و دوستان نزدیک سفره ای از مهر و محبت را گشوده و در کنار هم به جشن و سرور و شکر گزاری می پردازند.

 در قدیم بیشتر این شب در کنار بزرگان فامیل برگزار می شد که افراد با جمع شدن دور کرسی چوبی مهر و صفا و صمیمیت را در طولانی ترین شب سال به ارمغان می آوردند.

 

بردن شب چله برای تازه عروس نیز از رسومی است که در این شب ها انجام می شود و خانواده پسر با تهیه تنقلات و تزیین آنها و درست کردن طبق به خانه عروس رفته و این شب را جشن می گیرند.

 

در قدیم در شهرها و روستاهای استان مرکزی در شب‌های چله افراد فامیل دور هم جمع می‌شدند و بزرگ تر ها به قصه گویی از خاطرات و داستان‌های كهن ایران زمین و شعر خوانی خواندن از اشعار حافظ، سعدی و فردوسی برای گذران ساعات خوش در كنار فامیل پرداخته و ازغذا و تنقلات ویژه این شب استفاده می کردند.

 

انواع میوه و تنقلات از جمله هندوانه، انگور، تخمه و نخودچی، كشمش و خرما، کدو و ... از جمله خوراکی هایی است که این شب برای مهمانان مهیا می شود و که پس از صرف شام و خواندن دعای شكر درپای سفره استفاده می شود.

 

این رسم و رسوم از ۵۰ ‪سال پیش در شهر اراك و سایر مناطق استان مركزی به شكلی فرا گیر وجود داشت اما اكنون به ندرت می‌توان چنین جلوه‌هایی را به چشم دیدو این رسم و روسم دیرینه و فرهنگی در حال به فراموشی سپردن است.

 

ورود تجملات به این جمع ساده و صمیمی سبب کمک رنگ شدن آن در بین فامیل شده است و این سفره های پاک و صمیمی نیازمند یک رنگی، عشق و محبت و مهر است که در سادگی و صمیمیت نهفته است.

امروزه شاهد هجمه های فرهنگی و ورود فرهنگ های بیگانه به فرهنگ اصیل ایرانی هستیم که هویت بخشی به فرهنگ و آداب و رسوم ایرانی و اسلامی و پررنگ کردن آداب و روسم خود سبب دوی افراد به ویژه نسل جوان و نوجوان با فرهنگ بیگانه و گرایش آنان به فرهنگ بومی و محلی می شود.

اصالت و پویایی فرهنگ ایرانی هیچگاه فراموش نخواهد شد و فرهنگ و هویت ملی و ایرانی و اسلامی چیزی است که باید نسل به نسل و سینه به سینه منتقل شود و مسئولان فرهنگی و اصحاب فن باید یان مهم را در اولویت کارهای خود برای تبیین آن در بین سل جوان و نوجوان قرار دهند.

 

آیین شب یلدا یا چله در نقاط مختلف استان به شکل خاص خود برگزار می شود و امید است امسال نیز همچون گذشته شب یلدا برای همه افراد جامعه شبی شاد و نشاط در کنار عزیزان و خانواده باشد.

پایان پیام/177

نظرات

نام :
ایمیل:(اختیاری)
متن نظر:
ارسال

نظرات ارسال شده

سرخط خبرهای سرویس

سرپرست معاونت سیاسی امنیتی استانداری مرکزی:

بهره برداری از پروژ های دهه فجر استان مرکزی با۲ هزار و ۱۶۸ میلیارد تومان اعتبار

فرخی گفت: قریب به ۲ هزار و ۱۶۸ میلیارد تومان اعتبار در زمینه های عمرانی و اقتصادی در استان مرکزی هزینه شده که در دهه فجر به بهره برداری می رسد.

اخبار برگزیده شبستان